Jokaiselle jotain?

Puolueet haluavat tarjota jotain jokaiselle, väitti Hesari. Mutta haluavatko tarjota sitä, mikä minun mielestäni on tärkeää? Vertasin puolueiden kuntavaaliohjelmia ja peilasin niitä omiin vaalitavoitteisiini. (Tarkastelussa Demarit, Kokoomus, Vihreät, Keskusta ja Persut.) Lupaako joku muukin kodin ja ruokaa jokaiselle, osittain maksuttoman joukkoliikenteen, maksuttomat lukio- ja amiskirjat, hävikkiruoan kierrätystä?

Kohtuuhintainen asuminen on näiden vaalien hittituote samoin homekoulujen korjaus. Eli ne tullevat kuntoon riippumatta siitä, mitä puoluetta äänestää. Asunnottomuuden poistamiseen kokonaan tähtäävät Vasemmiston lisäksi vain Vihreät. Ilmeisesti Kokoomuksen, Demarien, Keskustan ja Persujen mielestä 4000 helsinkiläistä joutaakin asua kaduilla, eikä piiloasunnottomuudesta tarvitse välittää, koska sehän on piilossa. Osallisuutta (työtä tai opiskelupaikkaa tms. kaikille) kannattavat kaikki. Hyvä! Osattomuus heikentää yhteiskuntarauhaa ja sairastuttaa ihmisen!

Osittain maksutonta joukkoliikennettä ja maksuttomia lukio- ja amis-kirjoja kannattaa yksin Vasemmisto. Harmi! Monen opiskelu tyssää siihen, ettei ole varaa oppikirjoihin. Eläkeläiselle normihintainen bussilippu on iso menoerä ja pitää monet tehokkaasti kotona yksinäistymässä. Koulu/työpaikkakiusaamiseen lupaavat puuttua Vasemmiston lisäksi Kokoomus, Vihreät ja Persut.  Mielellään soisi muidenkin liittyvän näihin talkoisiin. Koulukiusaaminen voi johtaa elämänmittaiseen syrjäytymiseen, työpaikkakiusaaminen työkyvyn menettämiseen. Molemmat ovat yhteiskunnalle kalliita ja yksilöille isoja tragedioita.

Ainakin yhden ilmaisen harrastuksen soisi Vasemmiston lisäksi Kokoomus, Vihreät ja Keskusta. Hienoa! Se ehkäisee lasten syrjäytymistä ja luo osallisuutta, antaa nuorelle mahdollisuuden kokea vertaisuutta, eläkeläiselle tekemistä ja kohtaamisia! Ilmastomuutoksen pysäyttäminen on kaikkien ohjelmassa, paitsi Demarien. Vahvimmin ympäristönsuojelu on esillä Vihreillä, mutta voiko siihen luottaa? Kymmenen vuotta sitten Vihreät istuivat ydinvoiman hyväksyneessä hallituksessa ja vielä viime vuonnakin Helsingin valtuustossa Vartiosaaren ja Keskuspuiston suojelussa rakentamiselta Vasemmisto jäi ilman Vihreiden tukea. Köyhyyttä vastaan Vasemmiston rinnalla lupaa taistella vain Vihreät. Oksettavaa, ettei ketään muuta kiinnosta, mutta hyvä, että edes joku!

Mutta. Ruokaturvaa kaikille ei tavoittele kukaan muu kuin minä.
Tuli vähän yksinäinen olo.

Linkki Hesarin artikkeliin:
http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005141311.html

Vastaa