Anna arvojen ratkaista

Viimeinen ennakkoäänestyspäivä ja vain muutama päivä aikaa lopullisesti päättää, ketä äänestäisi. Monilla on ehdokas vielä hakusessa. Mielikuvien ja mainosten varassa ei enää haluta päättää monien pettymysten jälkeen. Puolueiden vaaliohjelmat on ehkä luettu, ehdokkaiden videoita katsottu ja blogeja selattu. Mutta kuka? Kaikki puolueet lupaavat kaikenlaista, ehdokkaat eivät erotu toisistaan. Lopulta päätöksentekoaineksiksi jäävät vain arvot.

Eilinen turvapaikanhakijoiden epäinhimillinen palautuslento sai ihmiset liikkeelle niin somessa kuin lentokentällekin. Vaikka vastaavaa on tapahtunut maailman sivu (ja meilläkin jo vuosia), jostain syystä juuri eilinen liikutti. Samaan aikaan saamme lukea KELA-päätösten viivästymisestä johtuvasta ihmisten hädästä, kun ruoka- eikä lääkekaapissa ole enää mitään eikä rahaa ole vuokranantajan tilille siirrettäväksi. Tai vauvoista, jotka tuntien odotusten jälkeen lähetetään päivystyksestä kotiin ilman hoitoa. Tai homekoulujen aiheuttamista täysin turhista ja tarpeettomista työkyvyn menetyksistä. Ihmiset eivät saa enää apua Suomessa. Se on leikkauspolitiikan seurausta ja äänestämällä tehtyjen arvovalintojen seurausta.

Tunnetko äänestämäsi puolueen arvot?

Edustamani puolueen arvot voin täysin allekirjoittaa:

Solidaarisen maailman rakentaminen perustuu vahvistuvaan ihmiskuntatietoisuuteen. Kaikkien maailman ihmisten kohtalonyhteys, jokaisen ihmisen yhtäläinen arvo ja ihmisoikeuksien tunnustaminen ovat vasemmistopolitiikan lähtökohta. Kaiken kehityksen ja ihmisyyden ensimmäinen edellytys on rauha.

Kiireellisin tehtävä on nälän, köyhyyden, räikeän eriarvoisuuden ja naisten alistamisen poistaminen. Vasemmistoliitto kannattaa Suomen kehitysyhteistyön määrärahojen nostamista yhteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Suomen pakolaispolitiikan on oltava humaania ja pakolaiskiintiötämme on tuntuvasti nostettava. Euroopan unionilla on oltava solidaarinen ja globaalin vastuun tunnustava yhteinen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka.

Eriarvoistuva Suomi on torjuttava. Globaalikapitalismin aikakausi näkyy Suomessa kasvavina tulo- ja varallisuuseroina, syrjäyttämisenä, osattomuutena ja alueiden eriarvoistumisena. Luottamus demokratiaan on rapistunut. Suuri osa kansalaisista on menettänyt uskonsa siihen, että poliittisen toiminnan ja vaaliosallistumisen kautta elinoloja voisi parantaa.

Kehitys ei kuitenkaan ole vääjäämätön. Eriarvoisuuden kasvattaminen ei ole luonnonvoimainen pakko, vaikka uusliberaali hegemonia uskottelee talouden ja yhteiskunnan vaihtoehdottomaksi. Kapitalismin ylivaltaa voidaan rajoittaa määrätietoisella politiikalla. Suomalaista hyvinvointivaltiota ja sopimusyhteiskuntaa voidaan kehittää. Vasemmistoliitto haluaa luoda tulevaisuuden uskoa ja kasvattaa luottamusta arvolähtöiseen politiikkaan.”

Vasemmiston arvot kokonaisuudessaan (päivitetty 2007): http://www.vasemmisto.fi/politiikka/periaateohjelma/#2

Vastaa