Elias Laitinen

Valtiotieteen maisteri. 33 vuotta.

Demokratian ystävä Turusta Martin kaupunginosasta.
Aina ihmisen puolella ja korruptiota vastaan.

Tärkeysjärjestyksessä:
Twitter
Rakenne ratkaisee – blogi
Sähköposti: elias.laitinen(at)turku.fi
Facebook

Tekemisiä lyhyesti:

2018 Finance Manager & CFO @ SHIFT 2018
2015-2017 Projektitutkija ja tohtorikoulutettava (aiheena demokratia ja erityisesti kansalaisaloitteet) Turun yliopistolla
2014-2015 Koulutuspoliittinen asiantuntija Aalto-yliopiston ylioppilaskunnalla
2012-2013 Kunnallissihteeri Turun Vasemmistolla
2011 Eduskuntavaaliehdokas
2009-2010 Hallituksen jäsen/puheenjohtaja Turun yliopiston ylioppilaskunnassa (TYY)

Kuntavaalit 2017

Kaupunginvaltuutetun täytyy valita mihin keskittyy. Paneudun valtuutettuna kolmeen teemaan: toimeentuloon, parempaan hallintoon ja ympäristöön. Kuten tähänkin asti, kaikkea päätöksentekoa ohjaa minulla yksi kysymys: miten tämä vaikuttaa tavallisen ihmisen elämään? Hallinto tahtoo kaikkialla muuttua itsetarkoitukseksi ja valta kasautuu harvoille. Ainoa keino vastustaa tätä on valita päättäjiksi ihmisiä, jotka kysyvät tämän kysymyksen uudestaan ja uudestaan. Minä olen sellainen.

Työ ja toimeentulo: Kaupunki palvelee ja tuo ihmiset yhteen

Kaupunki ei voi luoda uutta ihmisten puolesta. Sen pitää kuitenkin olla moottori, joka tuo ihmisiä yhteen ja järjestää edellytyksiä. Talous ja hallinto voidaan laittaa palvelemaan ihmisiä sen sijaan että ihmiset palvelisivat niitä. Tämä koskee yhtä hyvin uuden yritystoiminnan edellytyksiä kuin tukien ja sosiaalipalvelujen käyttämistä.

Turun hallinnossa riittää putsattavaa. Kaverikapitalismilla, jossa järjestellään töitä omalle porukalle, ei ole mitään tekemistä järkevän tehokkuuden kanssa. Rahaa on voitava käyttää, jos sillä luodaan ihmisille edellytyksiä olla ja yrittää. Palvelut, tilat joissa kohdata ja luoda uutta ja piristävät kulttuuritapahtumat ovat tätä. Itsetarkoitukseksi muuttuneella leikkaamisella luodaan synkkä ilmapiiri, joka ei kannusta tekemään, vaan lähtemään jonnekin, missä muutkin tekevät.

Ympäristö ja ilmastonmuutos: Turku ratkaisijana

Elämäntapamme muuttuu seuraavan viidentoista vuoden aikana, kun lopetamme fossiilisten polttoaineiden käytön. Turun pitää olla tässä edelläkävijä eikä perässähiihtäjä. Kun kehitämme ja otamme käyttöön energiapihin, resurssitehokkaan kaupungin, ratkaisuille löytyy maailmanlaajuiset markkinat. Se luo työtä.

Nykyinen keskitetty systeemimme on valtavan haavoittuva. Entä jos kaukolämpöverkko rikkoutuu, sähkön- tai ruuanjakelu ei toimi – eikä asiaa saadakaan heti korjattua? Energian ja ruuan tuottamisessa ja resurssien kierrätyksessä on valtavasti mahdollisuuksia hajauttaa ja siirtää lähelle. Katot ja seinät voidaan ottaa käyttöön, samoin olemassa olevat ulko- ja sisätilat.

Me huolehdimme siitä, että haaste ei kaadu vain työntekijöiden ja pienituloisten maksettavaksi. Näin tuppaa usein käymään. Kaikilla on oikeus elää kestävästi. Oikeudenmukainen verotus on väline tähän. Mikään tavoite ei ole liian kunnianhimoinen sen ponnistuksen edessä, joka meidän on lähivuosina tehtävä.

Demokratia ja avoin hallinto: Mahdollisuus vaikuttaa omaan elämään

Turkulaiset ovat niin tyytymättömiä päätöksentekoon, että se vaikuttaa jo elämänlaatuun. Eikä ihme. Turun tauti tunnetaan kautta Suomen. Parannettavaa riittää. Ihmiset täytyy saada lisää valtaa päättää omasta elämästään.

Kansalaisraadeilla kutsutaan ihmiset harkitsemaan ja perehtymään yhdessä. Aiheet voivat olla yhtä hyvin kaupunginosaa koskevia kuin kansanäänestyksen äänestyssuosituksia. Kansanäänestys täytyy järjestää aina, kun ihmiset haluavat. Turku on juuri oikea paikka aloittaa tällaisen kulttuurin levittäminen koko Suomeen, niin häpeällistä kansanäänestysaloitteiden kohtelu on täällä ollut. Kaupunkilaisten osallistuminen ei saa jäädä näennäiseksi. Sillä on oltava vaikutusta, silloin kun kaupunkilaiset haluavat, niihin asioihin joihin he haluavat.

Hallinnon avoimuutta pitää aina parantaa. Tieto on saatava oikeille ihmisille oikeaan aikaan. Helpoiten se onnistuu, kun he voivat itse päättää, milloin se aika on. Kaupungin tietovarannot on avattava. Se synnyttää hyötyä, jota emme osaa vielä kuvitellakaan. Joku osaa, kunhan se tehdään mahdolliseksi.

Blogi

Punavihreää ammattiliittovaikuttamista Yhteiskunta-alan korkeakoulutetuissa 2014-2017

Sähköinen äänestys Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen liittovaltuustovaaleissa torstaihin 23.11. klo 23.59 asti. Punavihreät – Vastuullisempi Akava -listan ehdokkaat numeroilla 92-121. Punavihreät pienituloisten silpputyöläisten asialla – kevät 2014 Tunnelma oli ennen kauden ensimmäistä kokousta hieman jännittynyt edellisissä liittovaltuustovaaleissa tapahtuneiden suurten voimasuhteiden muutosten vuoksi . Punavihreän ryhmämme profiili kirkastui nopeasti, kun huomasimme, että ensimmäiselle valtuustolle pohjaesityksenä tuotu kannanotto keskittyi …

Punavihreät ajaa vastuullisempaa Akavaa Yhteiskunta-alan korkeakoulutetuissa

Kesällä 2013 soitin vihreälle tuttavalleni, joka oli sosiaalisessa mediassa kysellyt ehdokkaita uudelle listalle ammattiliittomme Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen (YKA) vaaleihin. Olimme tahoillamme tuskailleet saman ongelman parissa, minkä niin monet korkeakoulutetut: Ammattiliittoon kuuluminen tuntui mielekkäältä ja oikealta, mutta oman alan liitto oli osa Akavaa, joka tuntui erityisesti puheenjohtajansa suulla aktiivisesti hyökkäävän juuri kaltaisiamme epävarmassa työmarkkina-asemassa olevia hyvinvointivaltion kannattajia …

Ihmisen puolesta, byrokratiaa vastaan

Tänään on kunnallisvaalipäivä. Olen kirjoittanut ja puhunut paljon demokratiasta kahdesta syystä. Siksi, että turkulaiset luottavat poikkeuksellisen vähän paikalliseen päätöksentekoon. Ja siksi, että osaamiseni demokratian vahvistamisessa on sellaista, jota ei löydy monelta. Ihmisten itsemääräämisoikeuden edistämisestä on tullut jonkinlainen elämäntehtäväni, ja olen sen vuoksi ajautunut niin tutkimaan aihetta kuin työskentelemään sen puolesta järjestöissä, puoluepolitiikassa ja muualla. ”Luomme …

Vetoomuksia ja kirjoituksia

Kirjoituksia

Elias Laitisen ja Anna Mäkipään vaalilehti kunnallisvaaleissa 2017
Vanhempia kirjoituksiani voit lukea Kansan Uutisten blogista

Vaalikonevastaukseni

Yleisradio eli YLE
Helsingin Sanomat
Turkulainen
Turun Sanomat
Ilta-Sanomat

Allekirjoitetut vetoomukset

Ääni opetukselle
Hiilivapaa Turku
Turun polkupyöräilijät
Amnesty
Lasten ja nuorten valtuutettu (Allianssi, Nuva, MLL ym.)
Kirjaston puolella
Terveysehdokas

Vetoomukset ovat hankalia, koska niiden avulla eri tahot pyrkivät nostamaan oman agendansa etusijalle yli muiden. Päätöksentekijä joutuu kuitenkin aina arvioimaan asioita muita vasten, priorisoimaan.

Nämä vetoomukset ovat kuitenkin käyneet poikkeuksellisen hyvin yksiin, sillä monet niistä ovat koskeneet itselleni tärkeitä asioita, joiden puolesta olisin toiminut myös ilman vetoomuksia.

Hiilivapaa Suomi – olen seurannut kampanjointia vuosia. Helsingin päätös sulkea hiilivoimalat oli hyvä. Turussa energiantuotantoa pitää tulevaisuudessa pyrkiä hajauttamaan enemmän. Ydinvoiman omistuksista täytyy irtautua.

Pyöräily – Olen seurannut Turun Polkupyöräilijoiden asiantuntevaa työtä yhdistyksen perustamisesta asti. Pyöräilen itse ympäri vuoden. Pyöräilyn edistämiseen on Turussa poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet kaupunkirakenteen ja suomalaisittain leudon ilmaston vuoksi. Tärkeimmät syyt siihen ovat ihmisten ja ympäristön hyvinvointi. Erityisesti haluan kiirehtiä Itäisen Rantakadun pyöräväylän toteuttamista.

Amnesty – Sukupuolittunut väkivalta on merkittävä ongelma, jonka ratkaisemisessa kunnilla voi olla rooli. Kiinnitimme johtamani Etelä-Turun Vasemmiston kanssa aiheeseen huomiota vuonna 2016, kun järjestimme aiheeseen liittyvän tilaisuuden, jolla halusimme osaltamme nostaa esiin Amnestyn työtä asian hyväksi.

Terveys – Ihmisten hyvinvointiin panostaminen pitää ryhtyä näkemään entistä enemmän investointina. Tähän liittyvät investointilaskelmien tekeminen vaatii virkamiehiltä ja poliitikoilta vähän enemmän. Hyödyt – sekä hyvinvointiin liittyvät että taloudelliset – ovat niin valtavia, että heidän pitää saada itsestään se irti.