Etusivu

Olen Erkki Laukkanen, 61-vuotias ekonomisti ja kauppatieteiden tohtori. Kevään kuntavaalissa olen ehdolla jatkokaudelle Mäntsälän valtuustoon. Minua voit äänestää numerolla 153.

Muutimme Mäntsälään vuonna 2003, oikoradan rakennuspäätöksestä kuultuamme. Kotitaloni seisoo nyt Anttilan mäellä, sen korkeimmassa kohdassa Se on ollut minun ja perheeni kotipesä vuodesta 2004 lähtien. Ja sellaisena se tulee pysymään myös jatkossa.

Ehdokkuus on luontevaa jatkoa kaikelle sille yhteiskunnalliselle vaikuttamiselle, jota olen tehnyt 21-vuotiaasta lähtien. Viimeisten kahdeksan vuoden aikana olen kerännyt tieätämystä Mäntsälän asioiden hoidosta tarkastuslautakunnan jäsenenä, kunnanvaltuutettuna ja viimeiset pari vuotta myös kunnanhallituksen jäsenenä.

Toivottavasti voit harkita äänestämistäni!

 

 

 

 

 

Mikä mies?

Olen lukumiehiä. Kaikki opinnäytteeni olen tehnyt koulutuksesta, väitöskirjani aikuiskoulutuksen palkkavaikutuksesta. Parhaiten minut tunnettaneen kuitenkin työstäni eräissä korruptionvastaisissa järjestöissä. Siihen teemaan aion satsata myös valtuutettuna. Viimeiset 10 vuotta minulle on maksettu palkkaa harmaan talouden torjuntatyöstä.

Sekä harmaa talous että korruptio ovat piilorikollisuuden muotoja, joiden esiin kaivaminen erilaisista vastavuoroisuuteen perustuvista hyvä veli -verkostoista on aidosti vaikea mutta todella mielenkiintoinen tutkimuskohde. Kunnallinen päätöksenteossa hyvä veli -verkostojen vaikutusta on vaikea liioitella. Jopa ihmiset, jotka eivät osaa valehdella mukautuvat erilaisiin maan tapoihin, joiden puitteissa keskinäisiä etuuksia vaihdetaan – ilman että muut vaihdannasta juuri mitään tietävät.

Harrastuksiakin on. Jalkapallo on viime aikoina jäänyt vähemmälle, kun takareidet eivät perinteistä revitystä enää kestä. Mutta luonnossa liikkuminen jatkuu, joko pyörällä tai jalan. Kesäisin patikoin yleensä yhden tai kaksi pitempää reissua poikani kanssa. Luonnonkivet tupsahtivat elämääni kullanhuuhdonnan sivutuotteena 1990-luvun lopulla. Uusimmat harrastukset ovat kasvihuone ja Mäntsälän teatteri.  Ensi kesänä olen lainassa Pornaisten teatterissa. Näytelmässä Pokka pitää paneudun Onslow’n vaativaan rooliin.

Tiesitkö muuten, että  Mäntsälän teatteri valittiin juuri vuoden harrastajateatteriksi?  Hyvä me!

Lisätietoja minusta ja minun toiminnastani saat kotisivuitani www.erkkilaukkanen.fi.

 

 

 

Kuntavaalit 2017

Kaikki puhuvat SOTE:sta, sosiaali- ja terveyspalveluja koskevasta uudistuksesta, jonka pitäisi tulla voimaan 1.1.2019. Minä en tähän aikatauluun usko, niin pahassa solmussa koko hanke näyttää olevan. Niin  ikävältä kuin se kuulostaakin, koko hanke näyttää olevan Suomen Keskustan ja Kokoomuksen välinen diili, jolla Keskusta saa haluamansa maakuntahallinnon ja Kokoomus yhtiökeskeisen sosiaali- ja terveyshoitojärjestelmän. Tällaista lehmänkauppaa en itse voi missään nimessä hyväksyä. Lisäperusteita olen esittänyt tässä.

Toinen iso juttu on koulutus. Jos sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntien vastuulle, tärkeimmäksi kunnalliseksi palveluksi nousee koulutus, päivähoito ja varhaiskasvatus mukaan lukien. Miten lasten ja nuorten palvelut järjesteään siten, että heidän kasvamispolustaan tulisi ehjä ja myöhempää elämää tukeva? Vastaukseksi olen esittänyt Mäntsälän mallia – jotakin sellaista joka suojaa kasvatus- ja koulutuspalvelut sellaisilta leikkauksilta, joihin viime vuosina olemme saaneet tottua. Lisätietoa pohdinnoistani löydät tästä.

Kolmas suuri pähkinä on yhtiöittäminen, enkä näin sanoessani tarkoita vain sote-palveluiden yhtiöittämistä. Myös sähkö, vesi ja moni muu palvelu on yhtiöitetty tavalla, joka tekee niiden päätöksenteosta ei-julkista. Mäntsälässä lisävaikeuden tuo holding-muotoinen omistajayhtiö, Nivos Oy, joka hallinnoi myös vesi- ja sähköyhtiöitä  suoraan omistajayhtiöstä, toimialayhtiöiden hallitukset sivuuttaen.  Kuka, miten ja miksi kunnan valtaa lopulta käyttää, ovat kysymyksiä, joihin erkkikään ei osaa vastata. Tähän ongelmaan olemme esittäneet ratkaisuksi Ruotsin mallia – sitä että julkista tehtävää hoitaviin yhtiöihin sovelletaan julkisuuslakia siten, että myös veronmaksajat voisivat tarkistaa miten heidän rahojaan kuntayhtiöissä käytetään. Lisätietoa löydät tästä.

Vasemmistoliiton vaalikärkiä löydät tästä:

Hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille
http://www.vasemmisto.fi/kuntavaalit-2017/hyvat-sosiaali-terveyspalvelut-kaikille/

Maailman parhaat koulut ja varhaiskasvatus kaikille
http://www.vasemmisto.fi/kuntavaalit-2017/maailman-parhaat-koulut-varhaiskasvatus-kaikille/

Kohtuuhintainen asuminen ja hyvä ympäristö
http://www.vasemmisto.fi/kuntavaalit-2017/kohtuuhintainen-asuminen-hyva-ymparisto/

Parempi työllisyys ja hyvät työehdot
http://www.vasemmisto.fi/kuntavaalit-2017/parempi-tyollisyys-hyvat-tyoehdot/

Blogi

Markkinavuoropuhelua Mäntsälän tapaan

Mäntsälän kuntatekniikan ja kiinteistönhoidon ulkoistamista koskeva poliisitutkinta on ollut kiitettävästi esillä Mäntsälän Uutisissa. Poliisin lähes 400-sivuisen esitutkinta-aineiston mukaan syytekynnys ei ylity. Mutta jos ulkoistamishanke olisi viety loppuun asti, syytekynnys olisi mahdollisesti ylittynyt. Mutta paljon on vielä käsittelemättä. Keskustelu siitä, mikä osuus tässä sopassa on ns. maan tavalla, ei ole päässyt vauhtiin. Ja mikä erikoisinta, Mäntsälän …

Sote-soppa ja sattumat

Sote-uudistus ei toteuta säästöjä eikä paranna hoitoa, kirjoittavat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kolme nykyistä ja kaksi eläkkeellä olevaa professoria tai ylilääkäriä Lääkäri-lehdessä 10.1. Miten tähän arvioon pitäisi suhtautua? Itse otan sen hyvin vakavasti. Kirjoittajat puhuvat asioista, joiden parissa he ovat elämäntyönsä tehneet. Siten heillä on poliitikkoja parempi ymmärrys siitä, mitä valinnanvapaus sosiaali- ja terveyspalveluissa aikuisten …

Mihin unohtui kuntakonsernin velkaantuminen?

Syksyn lehdet ovat varoitelleet Mäntsälän kuntatalouden velkaantumisesta. Eivätkä varmasti yhtään liian aikaisin. Mutta minne pohdinnoista on unohtunut konsernitalous? Uuden, vuoden 2017 kesäkuussa voimaan astuvan kuntalain mukaan valtuutetuilla on vastuu myös konsernitalouden ohjaamisesta. Myös sen pitäisi olla hyppysissä, jotta toiminta kuntastrategian asettamassa suunnassa olisi mahdollista. Se, että kuntatalous on velkaantunut, on totta. Mutta totta on myös …