Kuntavaalit 2017

Kaikki puhuvat SOTE:sta, sosiaali- ja terveyspalveluja koskevasta uudistuksesta, jonka pitäisi tulla voimaan 1.1.2019. Minä en tähän aikatauluun usko, niin pahassa solmussa koko hanke näyttää olevan. Niin  ikävältä kuin se kuulostaakin, koko hanke näyttää olevan Suomen Keskustan ja Kokoomuksen välinen diili, jolla Keskusta saa haluamansa maakuntahallinnon ja Kokoomus yhtiökeskeisen sosiaali- ja terveyshoitojärjestelmän. Tällaista lehmänkauppaa en itse voi missään nimessä hyväksyä. Lisäperusteita olen esittänyt tässä.

Toinen iso juttu on koulutus. Jos sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntien vastuulle, tärkeimmäksi kunnalliseksi palveluksi nousee koulutus, päivähoito ja varhaiskasvatus mukaan lukien. Miten lasten ja nuorten palvelut järjesteään siten, että heidän kasvamispolustaan tulisi ehjä ja myöhempää elämää tukeva? Vastaukseksi olen esittänyt Mäntsälän mallia – jotakin sellaista joka suojaa kasvatus- ja koulutuspalvelut sellaisilta leikkauksilta, joihin viime vuosina olemme saaneet tottua. Lisätietoa pohdinnoistani löydät tästä.

Kolmas suuri pähkinä on yhtiöittäminen, enkä näin sanoessani tarkoita vain sote-palveluiden yhtiöittämistä. Myös sähkö, vesi ja moni muu palvelu on yhtiöitetty tavalla, joka tekee niiden päätöksenteosta ei-julkista. Mäntsälässä lisävaikeuden tuo holding-muotoinen omistajayhtiö, Nivos Oy, joka hallinnoi myös vesi- ja sähköyhtiöitä  suoraan omistajayhtiöstä, toimialayhtiöiden hallitukset sivuuttaen.  Kuka, miten ja miksi kunnan valtaa lopulta käyttää, ovat kysymyksiä, joihin erkkikään ei osaa vastata. Tähän ongelmaan olemme esittäneet ratkaisuksi Ruotsin mallia – sitä että julkista tehtävää hoitaviin yhtiöihin sovelletaan julkisuuslakia siten, että myös veronmaksajat voisivat tarkistaa miten heidän rahojaan kuntayhtiöissä käytetään. Lisätietoa löydät tästä.

Vasemmistoliiton vaalikärkiä löydät tästä:

Hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille
http://www.vasemmisto.fi/kuntavaalit-2017/hyvat-sosiaali-terveyspalvelut-kaikille/

Maailman parhaat koulut ja varhaiskasvatus kaikille
http://www.vasemmisto.fi/kuntavaalit-2017/maailman-parhaat-koulut-varhaiskasvatus-kaikille/

Kohtuuhintainen asuminen ja hyvä ympäristö
http://www.vasemmisto.fi/kuntavaalit-2017/kohtuuhintainen-asuminen-hyva-ymparisto/

Parempi työllisyys ja hyvät työehdot
http://www.vasemmisto.fi/kuntavaalit-2017/parempi-tyollisyys-hyvat-tyoehdot/