Jaakko Filppula

 

Viisikymppinen koti-isä, lehdenjakaja, kirjoittaja, kirjailija, ja Vasemmistoliiton ehdokkaana Valkeakoskella. Riitaa haastava blues-mies oli aikoinaan erään kirjallisuusarvostelun otsikko. Tämä ei kerro koko totuutta, sillä post-punk oli nuoruuteni kasvualusta. Ja koiran kuvalla saa enemmän ääniä kuin millään muulla paitsi koiranpennun kuvalla.

 

Minä

Olen viinatehtaan varjossa, Ilmajoen Koskenkorvalla kasvanut, vuonna 1965 syntynyt mies, kahden lapsen isä ja bouvierin isäntä. Avopuolisoni olen tavannut vuonna 1995.

Nuorena miehenä Pohjanmaalla olin postinkantaja, veroviraston toimistoapulainen, lekari ja aloitteleva toimittaja. Seinäjoen iltalukiosta kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 1984. Näistä ajoista voi lukea enemmän hakemalla kirjastosta omaelämäkerrallisen vaelluskertomukseni. Mestariteoksen nimi on Me ei oltu valtaosaa (LIKE, 2009)

Helsinkiin muutin vuonna 1985. Pesula-apulaisena ja pikapostinkantajana meni ensimmäinen vuosi, sattumankauppaa osuin oikeaan aikaan Tavastialle, ja aloitin pohjoismaiden suurimmalla rokkiklubilla monivuotisen, repaleisen uran baarimikkona.  Etenin aina ravintolapäälliköksi asti, toimipaikkana ravintola Kannas. Samaan aikaan kirjoittelin puolitoimisesti musajuttuja. Iltalehteen. Olin reissussa Barcelonassa, kun Suomi laittoi markan kellumaan ja budjettini romahti, koko maailma samantien. Elettiin syksyä 1992. Lamavuodet alkoivat.

Työttömänä, asunnottomana ja vailla tulevaisuudenuskoa hain erinäisiin koulutuksiin, ja aloitin lopulta yleisen kirjallisuustieteen opinnot Turun Yliopistossa. Samaan aikaan elätin itseni tekemällä keikkahommia Aurajoen varren kuppiloissa ja ravintolalaivoilla. Vaihdoin lopulta pääaineekseni Taidehistorian ja valmistuin vuonna 1999. Aloitin Kulttuurihistorian laitoksella populaarikulttuurin visuaalista markkinointia koskevan jatkotutkimustyön, tämä keskeytyi kun esikoisromaanini Chicago, 1959 ilmestyi. Elettiin vuotta 2002, myös toinen esikoinen syntyi, tyttö nimeltä Ella. 2005 hän sai seurakseen Juhon, ja Chicago, 1959 rinnalleen trilogian toisen osan Virginia City, 1965. Kolmikon täydensi Kauniita ilmoja (Bel Air, 1967). Lapsia ei tullut lisää, bouvier-merkkisiä koiria kylläkin.

Avopuolisoni työn perässä muutimme ensin Tampereelle, vuodeksi, ja sitten Valkeakoskelle, löydettyämme sopivanhintaisen ja tarpeeksi vanhan hirsitalon. Kirjallinen elämäni kuivahti, julkaisin vielä kaksi romaania ja aloittelin elämäkerran tekemistä eräästä pirkanmaalaisesta kansanedustajasta, mutta huomasin että kykyni kirjoittaa oli loppunut. Ainakin väliaikaisesti.

Nyt on kahdeksan vuotta tullut täyteen Valkeakoskella, ja tänä aikana olen ehtinyt seurata kaupungin kunnaliselämää ja kaupungin elämää muutenkin, ja tullut siihen tulokseen, että Valkeakoskella ajatellaan edelleen turhan isosti, turhan testosteronipitoisesti, turhaan brändien ja muun suureellisen perässä touhuten kaikkea kallista ja turhaa. Vasemmistoliitto, jonka listoilla olen sitoutumattomana, oli ainoa vaihtoehto tässä tilanteessa, jolloin kaupungin asioista päättävien henkilöiden tulee ajatella pienesti, pienten ihmisten kautta.

 

 

Blogi

Rikos ja kaupungin ratkaisu

Australialainen Crime & the City Solution on suosikkiorkestereitani, tästä otsake Tämä kirjoitus oli tarkoitettu avaamaan sitä miten kuntouttavaa työtoimintaa, ja siis kuntouttavaan osallistuvia pitkäaikaistyöttömiä käytetään Valkeakoskella ilmaistyövoimana ainoastaan siksi, että vältettäisiin niin kutsutut sakkomaksut Kelalle – maksut, joihin kunta joutuu jollei pysty työllistämään työttömiään 500 päivän (nykyisin 300 päivän) työttömyysjakson jälkeen. Kuten kuntouttavasta työtoiminnasta annettu …

Kilpaurheilu on kirosana

Urheilun avustuksia ohjataan kuntoliikuntaan. Kotikunnan nuorten jäsenmäärät laitetaan avustusten maksuperusteeksi yksiselitteisesti. Koulujen on aktiivisemmin ryhdyttävä toteuttamaan koululaisten mielekästä aktiiviliikuntaa. Mielekkyys tavoitetaan uusia lajeja etsimällä. 15- ja 12 -vuotiaiden lasten vanhempana olen kiinnostunut lapsiperheiden arjesta. Työttömyysjakson aikana olen saanut tuta myös sosiaalipalveluiden saamattomuuden. Minä olen pienen ihmisen puolella. Liikuntamahdollusuuksia on lisättävä kilpaurheilun kustannuksella. Mutta tärkeintä on …

Valkeakoski on Vanha Äijä

Jokainen tuntee sen, suvustaan, lähipiiristä, naapurista, kyliltä. Kaikki tietää mistä puhutaan, kun puhutaan suomalaisesta miehestä, vanhemman puoleisesta jo, joka ajaa tuoreella, aina pestyllä autolla, jonka vaimo sotkee säässä kuin säässä polkupyörällä, ja tätä rataa. Tuttu tapaus, vähän kliseinen. Tämä mies jakaa lapsilleen tai lapsenlapsilleen rahaa avokätisesti muttei kysy mihin ne rahat käytetään. Ostaa mopoauton muttei …