Rekryfirmoissa mättää (Oma kokemus)

Jostain syystä rekrytointi-firmoja on älytön määrä. Aloitin täyttämään profiileja useisiin alan firmoihin työpaikka mielessäni vähän ennen valmistumistani, ja nyt valmiina IT-tradenomina minulla on liki kaikissa merkittävimmissä ja oikeastaan kaikissa kotikaupungissani Turussa toimivissa rekrytointifirmoissa asiallinen kuvallinen ja kattava hakemus vetämässä. Olen hakenut myös työpaikkoja useita kymmeniä nimenomaan rekrytointitomeksianto-työpaikkoja.

Ensinnäkin firmat ilmoittavat lähestulkoon poikkeuksetta, että paikka täytetään heti sopivan henkilön löydyttyä. Erääseen paikkaan, jossa ilmoitettiin näin, rekrypäätöksen saanti kesti 3-4 kuukautta, ja silloinkin tuli sama vastaus, kuin aiemmin, että en ole valittujen joukossa haastatteluun.

En valehtele, tämä on totuus: Olen hakenut viimeisen puolen vuoden aikana varmaan 30-40 rekryfirman ja varamiespalvelun kautta tarjottavaa työpaikkaa, jossa kykenisin toimimaan ja johon koulutukseni täsmää. Ainoastaan yhteen pääsin haastatteluun, mutta sen jälkeen paikasta ei kuulunut enää mitään.

Nythän on paljon puhuttu sote-uudistuksen yhteydessä terveys-ja –sosiaalipalvelujen yksityistämisestä, joka mielestäni on väärä linja tottakai. Mikäli valtiovalta ja Sipilän hallitus vielä ajaa kokoomus ja muut porvarit edellä työn hakemista ja työttömyyttä alemmas sillä, että TE-keskusten ja työvoimatoimiston palveluita yksityistettäisiin, ja enemmän olisi alalla yksityisiä toimijoita tarjoamassa rekrytointia, niin voin vakuuttua siitä, että en tule koskaan löytämään työpaikkaa.

Oma kokemukseni rekrytointifirmoista ja varamiespalveluista ja muista vastaavista konsultointitoimistoista on se, että se on yksi aikamme suurimmista ihmisten huijaussysteemeistä, ja uhrina ovat nimenomaan haavoittumaisimmillaan olevat ihmiset, työttömät työnhakijat, ja muut, jotka yrittävät etsiä töitä.

Maailmallahan on uutisoitu huijauksestakin, jossa rekrytointiyritys ainoastaan kerää paljon ihmisten ansioluetteloita, ja urkkii tietoja ihmisistä, ja sitten lopulta, kun tarpeeksi on reservissä ollut työnhakijoita, tiedot kaupataan eteenpäin ja yritys katoaa kuin pieru Saharaan. Ei tarvitse olla Einstein, että kykenee perustamaan tämän kaltaisen huijariyrityksen. Ei tarvitse edes tajuta rekrytointiin liittyvästä lainsäädännöstäkään mitään, saati palkanmaksusta, jos alun pitäenkään ei ole tarkoitus löytää sopivia työntekijöitä kenellekään työnantajalle. Kaikenlaisia huijauksia on liikkeellä ja niitä pitää varoa, ihmisiä ei saa huijata, vaan kertoa totuus.

Itse aloitin työttömän työnhakijan uran heti lukiosta valmistuttuani 2002 kesäkuussa, ja sitä jatkui siihen saakka pitkän karenssin jälkeen, kunnes sain ensimmäisen opiskelupaikan 2006 ja onneksi sitten ajauduinkin työkyvyttömyyseläkkeelle opintojen keskeydyttyä ja sitä kautta syrjäydyin työelämästä ja ajauduin yhteiskunnan ulkopuolelle osittain. Lopulta kun takuueläke tuli, se helpotti vähän tilannettakin, vaikka ruokajono on ainut paikka, joka pitää minut hengissä tämän päivän Suomessa vuonna 2017. Ja minä olen korkeakoulutettu. Opiskelin lopulta takuueläkkeellä tutkinnon, ja seuraavaa lähden suorittamaan tämän kevään yhteishakuun osallistumalla nykyisen tutkintooni pohjaten. Filosofian maisteri Data-Analytiikassa –opinnot kestää 2 vuotta, kun olen jo kanditasolla. Siitä tohtorintutkinto on suoritettavissa neljässä vuodessa, mikäli opinnot vielä maistuu ja maisteripaperit ovat kelpo luokkaa, kuten kandipaperinikin.

Ehkä suljen tällä kirjoituksellani ovia joihinkin rekryfirmoihin, niin en välitä. Tämä on minun tosielämän kokemukseni niistä, ja jos näin luonnontieteen maailmankatsomuksen omaavana pitäisi ennustaa prosenteissa tai pelkissä luvuissa onnistumistani löytää työpaikka nyt tai tulevaisuudessa rekrytoimeksiantona nojaten työhakuhistoriaani niissä, niin sekin olisi pyöreä 0%, joten sama, onko rekryfirmoihin ovet auki tai ei, en tiedä kuinka kauan jaksan pitää profiilejani niissä voimassa.