Dösäkuskin kynästä

Nuorten syrjäytyminen estettävissä.

Nuorten syrjäytyminen alkaa jo varhaisessa vaiheessa ala-aste ikäisenä. Koulu pyrkii kaikin keinoin estämään nuoren syrjäytymisen, usein myös siinä onnistuen. Jatkokoulutus on usein nuorten seuraava vaihe perus koulun jälkeen. Jatkokoulutuksessa korkeampi kynnys estää syrjäytyminen.

Koulun jälkeen töihin siirtyminen heikoin kohta. Mielestäni on sama, mitä työtä nuorille tarjotaan kunhan vastaan ottavat. Yleensä vaan ei ole tarjolla minkäänlaista työtä. Olisiko siinä tärkein kohta?

Käänteisesti, nuorille tarjottava työtä valmistumisen jälkeen. Jos opiskeltuun alaan ei työllisty, silloin työtä tarjotaan sieltä missä tarvetta työn tekemiseen, kunhan työllistyvät. Kunnan tehtävä on taata nuorille työpaikat koulun jälkeen. Työssä olevan nuoren on helpompi työllistyä alalle johon valmistuessa ei ollut mahdollisuutta. Oppisopimus työpaikat tukineen on mieluisa vaihtoehto työnteettäjälle, pienet kulut kunnalle. Myös työn jakamisen yhteydessä voisi tukea nuoren palkkaamista. Nuori joka käy palkkatyössä ei syrjäydy likimainkaan samassa suhteessa kun kotona työttömänä oleva nuori.

Syrjäytymisen haitat jokainen näkee kadulla. Mielenterveys potilaiden sekä päihde ongelmaisten määrä on melkoinen. Ei ihmistä voi kohdella hienossa kauniissa kaupungissa näin. Palkatkaa ennemmin nuoria kun eläkeikäisiä ihmisiä töihin. Tuetaan nuoren palkkaamista.

Dösän fönarist

Mitä öögat tapittaa, dösän kuskin mestas, fönärien takaa avautuva stadii. Kartsat on skrupuja täynnä. Skideil ei ole fyrkkaa bungaa fläpärii. Skloddit  dokaa dösäs vaik lupas pitää flindan fikkas. Yks friidu sittaa jäykkänä, dullaa pistäneen kundin vieres. Narkin öögat stondaa. Mä rupeen studaa. Pitäiskö skulaa slurkit, vai meneeks hetki veks. Summeri pärähtää. Narkkis läks veks, ei ollut huono fiba onneks. Mul kävi flaksi vaik haluis ottaa lobarit.

Hietsus flosaa ja fogelit zungaa, arska sprenna friidut ottaa brunaa. Möhis dösäkuski fönärist daijun duunaa pihalle vislaten gimuleille. Friidut pälyilee ja skriinaa. Sit ois niin gliffa zoraa dösää, siit ei tarttis fyrkkaa bungaa.

Smörgariletkat myllikässä. Onks taas tiistai kun kärryjä vetävät ihmiset tulee kyytiin. kaikki kuitenkin maksaa. jos jollain piippaa kortti ja punanen valo syttyy en kehtaa rahaa ottaa. Sinne kilometrin mittasen jonoon perään ne menee odottelemaan vuoroaan. 3 tunnin kuluttua tulee samat kaverit pois. Joka tiistai ja torstai sama kuvio.

Syrjäytymisen näkyminen katukuvassa.