Etusivu

 

”Helsingin tulevaisuus on sinun käsissäsi”

Olen 56-vuotias monitoiminainen Koskelasta, ja olen Vasemmistoliiton ehdokkaana kevään 2017 kuntavaaleissa siksi, että olen aina halunnut vaikuttaa asioihin, ja tunnen suurta huolta Helsingin tulevaisuudesta.

Olen herastuomari, ylioppilas, ja ammatiltani suurtalousesimies.


Vaaliaikataulut ja äänioikeus:

Äänestyspäivä sunnuntai 9.4.2017  (9:00-20:00)

Kuntavaaleissa äänioikeutettu on jokainen viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttävä henkilö,
joka on

a ) Suomen tai muun EU:n jäsenvaltion taikka Islannin tai Norjan kansalainen ja jonka kotikunta kyseinen kunta on 51. päivänä ennen vaalipäivää; tai
b) muun valtion kansalainen, jonka kotikunta kyseinen kunta on 51. päivänä ennen vaalipäivää ja jolla on ollut yhtäjaksoisesti kotikunta Suomessa kahden vuoden ajan laskettuna 51. päivästä ennen vaalipäivää; tai
c) EU:n tai Suomessa toimivan kansainvälisen järjestön palveluksessa ja jolla on asuinpaikka kyseissä kunnassa 51. päivänä ennen vaalipäivää edellyttäen, että hänen tietonsa on talletettu hänen pyynnöstään väestötietojärjestelmään ja että hän on kirjallisesti ilmoittanut maistraatille viimeistään 52. päivänä ennen vaalipäivää

Information about elections in different lanquages:

http://www.vaalit.fi/fi/index/vaalit/kunnallisvaalit/tietoakunnallisvaaleistaerikielilla.html

 

 

 

Minä

Olen 56-vuotias ihmis-ja eläinrakas nainen Koskelasta. Olen herastuomari, ylioppilas, ja koulutukseltani olen suurtalousesimies. Olen moniosaaja, ja hallitsen lähes kaiken pitsiliinan virkkauksesta autonrenkaiden vaihtoon. Toimin aktiivisesti kunnallisissa ja muissa luottamustoimissani ja  vapaaehtoistyössä.

Olen asunut vuokralla yhteensä 36 vuotta, ja niistä 22 vuotta Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa eri puolilla Helsinkiä kuten Myllypurossa, Roihuvuoressa, Länsi-Herttoniemessä ja Latokartanossa. Latokartanossa asuin 13 vuotta ennen muuttoani Koskelaan yli viisi sitten. Muita kaupunginosia, joissa olen asunut ovat Santahamina, Alppila ja Taka-Töölö.

Sydäntäni lähellä ovat: Vuokra-asuminen, lapset ja nuoret, julkinen terveydenhuolto, vammaisten oikeudet, ympäristön tila, suvaitsevaisuus ja eläinten hyvinvointi.

Huolenaiheita: Onko Helsingissä enää varaa asua? Miksei palkka enää riitä pakollisiin menoihin? Pääseekö vähävaraiset enää lääkäriin? Kasvatetaanko koulujen ja päiväkotien ryhmäkoot kestämättömän suuriksi? Joutuvatko vammaiset kotinsa vangiksi kun heidän lakisääteisiä oikeuksiaan poljetaan? Rakennetaanko Helsingin viheralueet täyteen? Miksi ihmiset kohtelevat eläimiä ja toisiaan huonosti?

Luottamustoimet: toimin Heka-Malmin Oy:n ja Heka-Maunula Oy:n hallitusten jäsenenä sekä Heka-Maunula Oy:n valiokunnan (ent. työmaatoimikunta) puheenjohtajana. Toimin lisäksi Helsingin Invalidien Yhdistys ry:ssä hallituksen jäsenenä.

Vapaaehtoistyö: Toimin vapaaehtoistyössä Pelastakaa Lapset ry:ssä tukihenkilönä ja lomakotina, sekä Helsingin Invalidien Yhdistys ry:ssä mm. kulttuuritoimikunta Kulturan puheenjohtajana.

Harrastan digikuvausta, tietokoneella värkkäilyä, kaikenlaisia käsitöitä, kielten opiskelua, uintia, lukemista, musiikin kuuntelua, puutarhanhoitoa sekä 3:n kissani kanssa puuhastelua. Olen myös erittäin kiinnostunut arkkitehtuurista, desingista ja taiteista.

 

 

 

Kuntavaaliteemojani

Miksi olen ehdokkaana ja vaaliteemani:

Helsinki on mielestäni muuttunut paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana. Se on menossa suuntaan, jonka haluan kääntää. Raha tuntuu ratkaisevan joka asian, ja ihmisen mitta on se, paljonko hänen lompakossaan on rahaa. Kaikkinainen erilaisuus katsotaan usein jonkinlaiseksi haitaksi tai jopa uhkaksi. Inhimillisyys ja empatia tuntuvat olevan kateissa.

Olen kasvanut perheessä, jossa tasa-arvo oli läsnä joka päivä. Isäni oli syntynyt 1928, ja oli aivan poikkeuksellinen aikansa mies. Hän pyykkäsi, kokkasi, leipoi, hoiti lapset ja siivosi – ja mielellään – omasta halustaan. Ja kävi vielä siinä sivussa töissä.  Kodissamme ei ollut ”miesten töitä” eikä ”naisten töitä”. Tämän takia tasa-arvo on ollut minulle itsestäänselvyys jo lapsena. Perhepappimmekin oli, ja on aina ollut nainen.

Toisten auttaminen ja heikomman puolella oleminen juontaa siis juurensa lapsuudestani. Lapsuudenkotini toimi monille kavereillemme turvapaikkana kun heillä oli vaikeuksia omissa kodeissaan. Ehkä juuri siksi haluan tehdä vapaaehtoistyötä mm. lasten ja vammaisten parissa. Myös huonosti kohdellut eläimet saivat lapsuudenkodissani kodin, ja minä jatkoin aikuistuttuani perinnettä.

Vaaliteemojani:

Vuokra-asuntoja pitää rakentaa lisää, ja niiden vuokrien tulee olla sillä tasolla, että pieni- ja keskituloisten nettotuloista menee vuokraan maksimissaan 30%. Helsinkiläisistä yli 50% asuu yhden hengen taloudessa, joten tuo 30%:n osuus tuloista voi olla heidän kohdallaan jo ylimitoitettu, ja oikeampi luku on 25%.

Rakentamisessa tulee kuitenkin huomioida, ettei tärkeitä viheralueita, kuten Keskuspuistoa ja Vanhankaupunginlahtea rakenneta.  Hyödynnetään mieluummin jo kaavoitettuja alueita täydennysrakentamisella joko rakentamalla väljille tonteille lisää, tai lisäämällä jo oleviin mataliin kerrostaloihin kerroksia, jota jo joillain alueilla on tehtykin kuten esim. Laajasalossa. Täydennysrakentamisen pitää kuitenkin ”istua” jo rakennettuun miljööseen. Lisäksi voidaan muuttaa esim. tyhjiä toimistotiloja asumiskäyttöön mahdollisuuksien mukaan. Uudisrakentamisessa tulee rakentaa korkeita rakennuksia, jolloin tontti pystytään hyödyntämään paremmin.

Myös muiden asumismuotojen, kuten hitas-, asumisoikeus-ja osaomistusasuntojen rakentamista tulee lisätä.

Asuminen kallistuu Helsingissä huimaa vauhtia. Yksi asumisen kalleuteen vaikuttava tekijä on tonttien vuokrat. Ne vaikuttavat sekä omistus- että vuokra-asumiseen. Useilla alueilla vuokratonttien hinnat ovat nousseet hurjiin lukemiin kun kymmeniä vuosia vanhat vuokrasopimukset ovat uusittu, ja mm. Kumpula, Käpylä, Koskela ja Toukola ovat myös saamassa lähivuosina osansa tästä. Pitääkö siis helsinkiläisen muuttaa pois kotikaupungistaan pystyäkseen työskentelemään Helsingissä? Monen mielestä pitää, ja yhä useampi tulee nykyisin töihin Helsinkiin kehyskunnista käsin. Tämä myös lisää Helsinkiin suuntautuvaa yksityisautoilua, sillä kaikki eivät suinkaan käytä työmatkoillaan joukkoliikennettä.

Onko meillä todella varaa ”päästää” nämä työtätekevät veronmaksajat pois Helsingistä? Mielestäni ei.

Hyvä julkinen terveydenhuolto on ollut helsinkiläisten  terveyden kulmakivi, johon ainakin suurimmalla osalla on ollut varaa. Haluan sen edelleen pysyvän kaikkien helsinkiläisten saavutettavissa, ja hintaan johon kaikkein pienituloisimmatkin pääsevät. Lisäksi kaikkein heikoimmin toimeentulevien pitäisi saada terveydenhoito jopa ilmaiseksi. Pitkällä tähtäyksellä se toisi ilman muuta säästöjä. Sote-uudistuksen myötä julkinen terveydenhuolto ei saa ajautua sijoittajien käsiin.

Opetuksesta ei saa säästää. Jos tälle linjalle lähdetään, ollaan menossa huimaa vauhtia taaksepäin. Näin pienellä maalla kuin Suomi ei ole varaa säästää opetuksesta. Se on meille tärkeä keino pysyä mukana jatkuvasti kasvavassa kehityksessä, ja valttikortti maailmalla. Opetushan ei ole pelkkää lukemisen, kirjoittamisen ja lukemisen opettamista, vaan sanan alle kätkeytyy koko elämän kaari esiopetuksesta vaativiin ammattiopintoihin.

Koulut ja päiväkodit eivät saa eriarvoistua, ja niiden ryhmä-ja luokkakokoja ei saa paisuttaa liian suuriksi. Jo yli 20:n oppilaan luokkakoot ovat haastavia. Monella lapsella on kotonaan vaikeuksia, jotka heijastuvat myös koulunkäyntiin. Kun luokassa on paljon erityisopetusta tarvitsevia lapsia, on opettajan varsinainen tehtävä, opettaminen, usein vasta toisella sijalla. Sama pätee myös päivähoitoon. Entistä pienemmällä määrällä henkilökuntaa hoidetaan entistä suurempia määriä lapsia.

Homeongelmista ja huonosta sisäilmasta kärsivät koulut ja päiväkodit tulee laittaa kuntoon.

Kouluissa pitää olla sekä terveydenhoitaja, että kuraattori.

Kaikkinainen stop kiusaamiselle!

Ympäristö on aina kärsinyt ihmisen toimista, mutta meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa sen hyvinvointiin, ja samalla omaamme, ja valinnoillamme ratkaisemme seuraavien sukupolvien elinolosuhteet. Jokainen voi jo pienillä valinnoilla tehdä suuria asioita, oli sitten kyse ruoasta, liikkumisesta, sähköstä, lämmitysmuodoista, vaatteista tai vaikkapa hygieniatuotteista. Onneksi nykyään voi jo valita ekologisempia tuotteita ja palveluja, ja kun käyttö lisääntyy, hinnatkin laskevat, ja kaikkein pienituloisimmillakin on niitä varaa ostaa ja käyttää.

Suomen lainsäädännössä on vammaispalvelulaki, joka määrittää lukuisia palveluja vammaisille, joiden avulla heillä olisi  inhimillisempi elämä. Tätä lakia ollaan juuri uusimassa, sillä uuden lain halutaan tuovan säästöjä. Moni liikuntavammainen on täysin riippuvainen esim. kuljetuspalvelusta, henkilökohtaisesta avusta, apuvälineistä jne. Esim. kuljetuspalvelusta on Helsingissä alettu säästää siinä määrin, että moni vammainen on jäänyt kotinsa vangiksi, sillä asiointimatkojen (mm. kauppa, parturi/kampaamo, kirjasto, Posti) jälkeen ei matkoja enää riitä mennä harrastuksiin tai vaikka konserttiin . Jokainen voi vain kuvitella, millaista on olla vammainen, ja viettää tahtomattaan kaiket päivät neljän seinän sisällä. Meistä kenestä tahansa voi tulla vammainen – yksi rattijuoppo väärässä paikassa väärään aikaan, tapaturma, yllättävä vakava sairaus, you name it.

Kun ihmiset voivat pahoin, voivat myös kotieläimet. Ja valitettavan monella ihmisellä se lemmikki on, vaikka sen hoitoon ja ylläpitoon ei olisikaan resursseja. Moni lemmikki joutuukin omistajansa pahan mielen ja huono-osaisuuden uhriksi. Lemmikkien huono kohtelu, heitteillejättö, ja jopa kiduttaminen ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Eläinten hoito on puutteellista, ruoka niille sopimatonta ja kun ne sairastuvat, ei niitä viedä lääkäriin. Toisaalta eläinlääkärien kulut ovat nousseet siihen malliin, että vähän paremmillakaan tuloilla ei enää kohta pysty lemmikkejään  hoidattamaan. Tähän pitäisi keksiä joku ratkaisu.

Löytöeläimille tulee aina laittaa mikrosiru, ja mielestäni tämä pitäisi lailla määrätä kaikille lemmikeille. Näin katoamistilanteessa tiedetään heti kenelle lemmikki kuuluu.

 

 

 

Hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille
http://www.vasemmisto.fi/kuntavaalit-2017/hyvat-sosiaali-terveyspalvelut-kaikille/

Maailman parhaat koulut ja varhaiskasvatus kaikille
http://www.vasemmisto.fi/kuntavaalit-2017/maailman-parhaat-koulut-varhaiskasvatus-kaikille/

Kohtuuhintainen asuminen ja hyvä ympäristö
http://www.vasemmisto.fi/kuntavaalit-2017/kohtuuhintainen-asuminen-hyva-ymparisto/

Parempi työllisyys ja hyvät työehdot
http://www.vasemmisto.fi/kuntavaalit-2017/parempi-tyollisyys-hyvat-tyoehdot/

Blogi

Uurnille siitä :)

Viimeinen päivä ennen vaaleja. Kävin vielä apurin kanssa jakamassa vaaliflaiereita vaikka tulehtunut akillesjänteeni on tehnyt kiusaa vaalityössä. Nyt sitten hölläillään, ja aletaan odotella tuloksia. Loma alkaa.  

Yhteydenottoja

Olen saanut paljon postia somen kautta. Monet asiat, joista mielipidettäni kysytään eivät ole kunnan päätettäviä vaan valtiollisia. Kantaani kuitenkin monet kyselevät esim. eläkkeisiin, vanhuksiin, palkkoihin, verotukseen jne. Näiden kyselyjen kautta olen alkanut pohtia myös muita kuin kunnallisia asioita. Esim. eläkkeiden ylärajasta on jo aiemmin puhuttu mediassa, mutta olisiko aika todella tehdä asialle jotain?! Myös eläkkeiden …

Haastavia keskusteluita

Hakaniemen torilla oli tänään maalaismarkkinat, ja myös vaalihuuma oli huipussaan. Kaikilla suurimmilla puolueilla oli paikalla vaaliteltta, ja ihmiset tenttasivat ehdokkaita minkä kerkesivät. Minullekin esitti moni kiperiä kysymyksiä, ja keskustelut olivat erittäin antoisia. Keskustelujen perusteella tuli melko selväksi, että ihmisiä huoletti mitä oikeasti tapahtuu kun sote otetaan käyttöön. Myös asumisen kalleus, pienten palkkojen riittämättömyys, päiväkotien- ja koululuokkien …

Yhteystiedot

 

Viktoria Welling

https://www.facebook.com/viktoria.welling.73

vaalit.viktoria@gmail.com