Ajan kuvia…

Tämä tilasto on mielenkiintoinen ja uunituore, julkaistu pari päivää sitten. Kolmen suurimman puolueen tasainen kärki erottuu ja joka tekee vaaleista todella mielenkiintoisen.

Vasemmistoliiton prosentit ilahduttaa ja väittäisin, että nyt sataa nuoren, nopeaälyisen  ja valovoimaisen puheenjohtajamme  Li Anderssonin ansioista ”laariin” niin että ropisee. Hän on todellakin nainen paikallaan ja selvästi uuden sukupolven poliitikko ja jolle ennustan pitkää uraa. Li on ilahduttava valopilkku miespoliitikkojen joukossa ja erottuu edukseen kaikkialla  rennon ja luontevan esiintymistaitonsa ansiosta.

Sukupuolella on toki suuri merkitys myös politiikassa ja varsinkin siinä. Filosofi Héléne Cixous kirjoitti  teoksessaan Sorties näin: On mahdotonta ennustaa mitä sukupuolierolle tapahtuu tulevaisuudessa, kahdessa tai kolmessasadassa vuodessa. Emme kuitenkaan saa ymmärtää asiaa väärin: miehet ja naiset ovat juuttuneet niin sekavaan tuhatvuotiseen kulttuurisidonnaisten määritysten verkostoon, että sitä on oikeastaan mahdotonta analysoida. Emme voi puhua ”miehestä” tai ”naisesta” ilman että joudumme ideologiseen teatteriin, jossa representaatioiden, mielikuvien, heijastusten, myyttien ja identifikaatioiden moninkertaistuminen jatkuvasti vääristää, muuttaa ja muokkaa uudelleen jokaisen ihmisen kuvitteellista järjestystä ja jo etukäteen mitätöi kaikki uudet käsitykset. (Niin&Näin 2/1995)

Näillä ajatuksilla kohti vaaleja. Huomenna vielä reippaana vaalitorille (Kyröskosken tori 9 -11) tapaamaan kuntalaisia, tarjoamme vohveleita ja hilloa, itse jaan pieniä pusseja, joka sisältää vaaliesitteitä ja muutaman pääsiäismunan kauniisti pakattuna. Muna on hedelmällisyyden ja uuden elämän symboli monissa uskonnoissa kautta maailman. Myös kalevalainen maailmansyntyruno kertoo munasta. Osittain myös siksi haluan jakaa nimenomaan munia, koska uusi ja ”parempi maailma on mahdollinen”. Olkoon muna siitä symbolina, kuten on ollut vuosituhansia.