Hämeenlinnaa on kehitettävä asukkaiden ehdoilla

Kun muutin Hämeenlinnaan vuonna 2010 ajattelin, että pääsen asukkaaksi vahvan kulttuurin, koulutuksen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen kaupunkiin. Ajattelin, että hienot järvi- ja harjumaisemat ja monipuoliset liikuntamahdollisuudet ovat käytössä. Kaupunki ulottuu Kanta-Hämeen hienoimpiin perinteisiin pitäjiin, Iittalaan (Kalvolaan), Renkoon, Hauholle, Tuulokseen ja Lammille. Ja junalla pääsee sekä Helsingin että Tampereen työpaikoilleni yhtä mukavasti kuin kyseisten kaupunkien kauimmaisista lähiöistä. Ja pienituloisista ja syrjäytyneistäkin pidetään huolta.

Vaikka monia näistä odotetuista ominaisuuksista on tullut todennetuiksi, paljon on ollut myös pettymyksiä ja ihmeteltävää.

Kaupiunginvaltuuston uutisissa on ollut moottoritien kattamista, Innoparkia, Toriparkkia, Sunny Car Centeriä, rikkaiden houkuttelemista rantojen ökytonteilla ja vanhuspalvelujen ulkoistamista yksityisille hoivabisnesketjuille. Eivätkä esimerkit rajoitu vain keskuskaupunkiin. Myös kauniit vanhat maalaiskuntataajamat ovat saaneet omat ympäristön pilaajansa. Aina on kaupunginvaltuuston oikealta laidalta välittynyt uskomus, että muutaman yksityisen yrityksen etua palvelemalla toteutuu myös asukkaiden paras. “Se mikä on hyväksi General Motorsille, on hyväksi Yhdysvaltain kansalle”, väitettiin suuren veden takana vuosikymmeniä sitten. Sama oppi on ollut käytössä myös Hämeenlinnan kuntapolitiikassa.

Monet ovat myös esimerkit siitä, että yritysten edun politiikka on tullut tai tulossa kaupungille kalliiksi ilman toivottua työllisyyden paranemista. Kun laskujen maksamiseksi on pitänyt korottaa kunnallisveroa, se ei olekaan koitunut asukkaiden palvelujen paranemiseen.  Palvelujen ryhmäkokojen korotukset, henkilöstömitoitusten heikentämiset, asiointimatkojen pidentymiset, pitkät odotusajat hoitoon pääsyssä ja asiakasmaksujen korotukset ovat bisnescity-politiikan kääntöpuoli.

Enkä ole ainoa, joka muuttaa Hämeenlinnaan tai jää tänne asumaan juuri ympäristön, palvelujen, kulttuurin ja koulutuksen ja hyvien yhteyksien vuoksi. Ja me kyllä myös luomme työpaikkoja kulutuksellamme ja yritteliäisyydellämme.  Me vain tarvisimme enemmän edustajia ja vaikutusvaltaa kaupungissamme.