Miksi ehdokkaaksi?

Olen Vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas Hämeenlinnassa. Viimeksi olin yleisissä vaaleissa ehdokkaana 45 vuotta sitten Hyvinkäällä ja SKDL:n kaupunginvaltuutettuna 1973-1976. Pysyin erossa puoluetoiminnasta yli 30 vuotta, kunnes vuosi sitten liityin Vasemmistoliittoon. Politiikkaan olen kyllä pyrkinyt vaikuttamaan asiantuntijana ja mielenilmauksiin osallistumalla.

Miksi haluan juuri nyt vaikuttaa myös ehdokkaana ja jäsenenä?

Keskeinen syy on politiikan valtavirran oikeistolaistuminen paikallisesti, Suomessa ja maailmassa. On aiempaa vaikeampi perustella itselleen pelkkää sivusta arvioijan ja viisastelijan roolia, kun vihapuheen, populismin ja pinnallisten tulevaisuusutopioiden suojassa heikennetään ihmisoikeuksia, hyvinvointipalveluita ja työllä toimeentulon mahdollisuuksia; puhumattakaan innosta palata “Lännen etuvartioksi” normaalien naapuruussuhteiden sijasta tai alistumisesta EU:n taloudellisen kurjistuspolitiikan tukijaksi ja toteuttajaksi.

Toiseksi nykyinen Vasemmistoliitto on aiempaa parempi vaihtoehto ihmisoikeuksien, tasa-arvoisen ja oikeudenmukaisen talous- ja sosiaalipolitiikan, ympäristön ja rauhan turvaamisen politiikan toteuttamiselle. Nuori puoluejohto on päässyt eroon vanhasta sisäisen epäluottamuksen ja erimielisyyksien rakentamisen kulttuurista. Vasemmistoliitto edustaa selkeimmin mielipidetiedusteluissa ilmenevää enemmistön kantaa suhteessa Nato-jäsenyyteen, valmiuteen kohdentaa enemmän verovaroja köyhyyden ja syrjäytymisen vähentämiseen, koulutukseen ja nuorisoon sekä ihmisarvoisen vanhuuden turvaamiseen kaikille.

Minulle lähimpänä sydäntä ja aivoja ovat sosiaali- ja terveyspolitiikka ja toiminta rauhan ja kansainvälisen solidaarisuuden ulkopolitiikan puolesta.

Sosiaali- ja terveyspolitiikassa nyt valittavat kunnanvaltuustot ovat erityisen vaativan tehtävän edessä. Vielä ei ole selvää, kaatuuko hallituksen soteuudistusyritys vai ei ja siirtyykö taloudellinen vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista kunnilta maakunnille vai ei. Joka tapauksessa nyt valittavat valtuustot joutuvat ottamaan vastuun valtavasta muutos- tai jälkien korjaamisurakasta. Valtuutetut tekevät valintoja, joilla joko vaarannetaan tai turvataan ihmisten arjen kannalta elintärkeiden palvelujen sujuvuus ja jatkuvuus, kehitys tai surkastuminen Sipilän hallituksen kaoottiseksi valmisteleman murroskauden läpi.

Kuntavaaleilla on myös suuri yleispoliittinen merkitys. Vaalien tulos vaikuttaa siihen, saavatko Perussuomalaiset yhdessä Kokoomuksen ja Keskustan oikeistosiipien kanssa jatkaa Suomen ulkopolitiikan kääntämistä pois realistisesta lähialueiden jännityksen lieventämisen politiikasta kohti vastakkainolon kärjistämisen ja sodan uhkan lisäämisen ulkopolitiikkaa.

Siksi ehdokkuus ja jäsenyys.