Etusivu

Tottelen nimeä Niko Mikkonen ja vuosirenkaita minulle on kertynyt tämän tekstin kirjoitushetkeen mennessä 35 kappaletta. Työskentelen Lohjan kaupungin palveluksessa, paikkatietokäsittelijänä Kiinteistö- ja kartastopalveluissa.

Olen Vasemmistoliiton jäsen ja puolueen kunnallisvaaliehdokkaana Lohjalla numerolla 90. Tämä on neljäs peräkkäinen kuntavaali, jossa olen ehdolla. Maailmankatsomukseni ja taustani ovat vankan vasemmistolaiset: uskon universaaliin vapauden ja ihmisarvon aatteeseen, jossa köyhiä ja vähävaraisia, ”pieniä” ihmisiä ei aseteta toisiaan vastaan. En usko muutenkaan vastakkainasetteluun, vaan rakentavaan dialogiin ja demokraattiseen päätöksentekoon. Valitettavasti poliittinen keskustelu on nykyisin hyvin asenteellisesti värittynyttä ja sitä tehdään näkymättömistä poteroista käsin. Maamme hallituksenkin kaikissa toimissa ideologia ohittaa järjenkäytön ja perustellut asiantuntijalausunnot. Pitäisi vain muistaa, että hajottaminen on huomattavasti helpompaa kuin korjaaminen.

Politiikan suunta on muutettava humaanimmaksi, faktat ja järjenkäyttö edellä! Siksi vasemmisto!

Minä

Minä olen Niko, 35-vuotias kahden pojanviikarin isä ja rakkaan vaimoni vihitty aviomies Lohjan Moisionpellolta.  Asustamme vanhaa rintamamiestaloa ja pyöriipä nurkissamme myös sekarotuinen Aku-koira. Kun kodistamme löytyy tämän lisäksi yksi vähäpäästöinen henkilöauto, voitaneen sanoa, että taustani on hyvin tavallinen. Olemme tavallinen suomalainen nelihenkinen perhe ja tähän viitekehykseen sijoitan itseni myös poliittisella kartalla. Tavallisten, työssäkäyvien ja työttömien ihmisten asiat ovat minunkin asioitani. Nykypäivän markkinahenkisessä ja pinnallisessa, yksilöllistä menestymistä ylikorostavassa kovassa kulttuurissa on siis edelleen meitä pehmeiden arvojenkin ihmisiä olemassa. Olen itse kokenut elämässäni myös työttömyyden, joten sekään elämänalue ei ole minulle vieras. Uskon voivani puhua monista työelämän ja työttömyyden kysymyksistä vahvan henkilökohtaisen kokemukseni kautta. Kolikon eri puolet ovat siis minulle tuttuja.

Kuten jo insertissäni kerroin, työskentelen Lohjan kaupungin palveluksessa kiinteistö- ja kartastopalveluissa. Olen osa kiinteistönmuodostuksen tiimiä ja pääasiallinen tehtäväni on karttatuotanto erilaisten maanmittaustoimitusten osalta. Vanha termi ”kartanpiirtäjä” kuvastaa työtäni melko täsmällisesti. Pohjakoulutuksena minulla ovat sekä kartoittajan että ylioppilaan tutkinnot.

Perhetaustani on työväenluokkainen ja tämä on varmasti vahvasti vaikuttanut aatteelliseen suuntautumiseeni. En kylläkään usko, vaikka minulla olisi tohtorin paperit ja miljoonan vuositulot, että siinäkään tapauksessa edustaisin mitään muuta kuin vasemmistoa. On tämä myös siten pitkälti luonnekysymys. Olen tehnyt tämänastisen työurani teollisuuden sekä nyt kaupungin palveluksessa työntekijätason tehtävissä. Ei minusta kokoomuslaista saa kirveelläkään. Vapaus, veljeys ja tasa-arvo sekä universaali vapauden sanoma yhdistettynä jakamattoman ihmisoikeuden arvoon ja ihanteeseen, siinä ovat maailmankatsomukseni ydinkohdat. Ihmisarvo on jakamaton ja se kuuluu meille kaikille. Myös oikeus työhön, toimeentuloon ja turvalliseen elämään kuuluu kaikille. En siedä rasismia enkä käsitä puhetta ”tolkun ihmisistä.” Tuollainen määrittely tuo minulle lähinnä mieleen vaikenevan enemmistön ja silloin olemme hyvin lähellä pahuutta. Ääriajattelua, tuli se sitten mistä suunnasta hyvänsä, ei pidä arkipäiväistää. Fundamentalismi avaa aina helvetin portit. Samaan hengenvetoon totean olevani myös pasifisti ja vakaumuksellinen antimilitaristi. Henkinen ”oppi-isäni” Yrjö Kallinen sanoi jo aikoinaan: ”Ainoa tie rauhaan on rauha. Ainoa keino aseettomuuteen on aseettomuus.” Tähän minäkin vakaasti uskon.

Elämäni varrella olen kerännyt monenlaista kokemusta, josta uskon olevan hyötyä kunnallista luottamustointa hoitaessa. Olen aikoinaan johtanut isoa ammattiosastoa, toiminut työpaikkani luottamusmiehenä sekä edustanut alani työntekijöitä ammattiliiton valtuustossa viiden vuoden ajan. Samanlaista neuvottelua, asioiden esittelyä ja vääntämistä sielläkin oli.  Ihmiset neuvottelemassa yhteisistä asioista. Kuntavaaliehdokkaana olen nyt neljättä kertaa, ensimmäiset vaalini olivat vuoden 2004 kuntavaalit. Nuoresta iästäni huolimatta elämänkokemukseni on laaja ja tämänkin näen vahvuutena. Kyvystä osata suhteuttaa asioita ei liene haittaa.

En tässä yhteydessä ”avaa” itseäni tämän enempää, sillä olen mielestäni kertonut poliittisessa mielessä itestäni kaiken olennaisen ja esim. laajan harrastuskenttäni perkaaminen tässä yhteydessä olisi lähinnä triviaalia.

Uskon, että jokainen ehdokas peilaa itseään ja ehdokkuuttaan oman elämäntilanteensa kautta. Minä elän lapsiperhearkea ja lienee luontaista, että nämä asiat ovat minulle silloin tärkeitä. Olen myös kiinnostunut siitä, minkälaisen Lohjan ja maailman me aiomme lapsillemme jättää. Tätä kautta maankäyttö, -koulutus- ja ympäristökysymykset muodostuvat monessa kohtaa tärkeiksi. Kulttuuri ja liikunta luovat hyvää mieltä ja terveyttä, erinomaisen tärkeitä teemoja nekin!

Näiltä riveiltä toivottavasti paljastui, mitä numeron 90 takana piilee!

 

 

 

Kuntavaalit 2017

Olen sitoutunut edistämään Vasemmistoliiton Lohjalla asettamia kunnallispoliittisia tavoitteita, mikäli tulen valituksi Lohjan kaupunginvaltuustoon. Olen puolueen jäsen. Näihin tavoitteisiin voi tutustua seuraavan linkin kautta:

https://lohjanvasemmisto.yhdistysavain.fi/kuntavaalit-2017/vasemmistoliiton-tavoitteet-lohj/

Puolueella on myös oma valtakunnallinen kuntavaaliohjelma, jonka tavoitteisiin voi tutustua seuraavasta linkistä:

https://lohjanvasemmisto.yhdistysavain.fi/kuntavaalit-2017/vasemmistoliito-kuntavaalit-2017/

Omina ”kuntavaalikärkinäni” pidän erityisesti lapsiperheiden asemaan (varhaiskasvatus ja perusopetus), kulttuurityön tukemiseen ja kehittämiseen sekä maankäyttöpolitiikkaan liittyviä asioita. Myös ympäristökysymykset ovat lähellä sydäntäni.

Lohjalla tulee pysäyttää varhaiskasvatukseen sekä perusopetukseen kohdennetut heikennystoimenpiteet: lähikoulut- ja päiväkodit on säilytettävä, ryhmäkokoja ei saa kasvattaa, tuntikehyksestä ei leikata ja henkilöstön työhyvinvointiin sekä jaksamiseen on panostettava. Mahdollisen SOTE-uudistuksen jälkeen on entistä tärkeämpää panostaa laatuun varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa. Myös henkilöstön osaamisesta ja jaksamisesta on entistä tärkeämpää pitää huolta. Tehdään Lohjasta maan paras pikkukaupunki pienille kaupunkilaisillemme! Tulevaisuus tehdään jo tänään.

Lohja on valtavan rikas kulttuurikaupunki jo nyt olemassaolevan tarjontansa puolesta. Meillä on laadukas kaupunginorkesteri, korkean tason teatteritoimintaa (niin kaupunginteatteri kuin pienemmät, itsenäiset toimijat), elävän musiikin tarjonta on erittäin laajaa ja korkeatasoista virkeän bändiharrastustoiminnan kautta ja kuvataiteitakin pystyy harrastamaan laajalti. Se mikä meiltä puuttuu, on kulttuurin monitoimitalo ja railakkaampi sekä elävämpi ote kulttuuritapahtumien suhteen. Lohjalla on suuret mahdollisuudet nousta Länsi-Uudenmaan ”kulttuuripääkaupungiksi”, jos vain niin haluamme. Pekka Puistosalo haluaa Lohjasta Suomen hauskimman kaupungin. No, miksi emme tekisi siitä sellaista? Vireä kulttuuritoiminta yhdistettynä upeaan luontoon antaa meille kaikki avaimet siihen. Tehdään Lohjasta hauska, luova ja ennakkoluuloton asuinpaikka! Niin toimissamme kuin ajatuksissammekin!

Maankäyttöpolitiikkaa haluan ehdottomasti viedä siihen suuntaan, jossa kaavoitus mahdollistaa meille jouhevat työpaikkatontit (esim. uuden ja ”vihreän” teknologian yrityksille) uusien työllistäjien sijoittumiseksi kaupunkiimme sekä uutta ajattelua asuntotuotantoon: se mitä tarvitsemme, ovat huokeat vuokra-asunnot. Sosiaalisen asuntotuotannon tarjontaa on ehdottomasti lisättävä ja rikottava ajattelua ”paremmista” ja ”huonommista” asuinalueista. Myös maahanmuuttoaspekti tulee ottaa huomioon näissä kysymyksissä. Viimeistään ilmastopakolaisuuden räjähtäessä käsiin (mikäli päättäjien viisaus ei tule riittämään ilmastonmuutoksen tehokkaaseen hillitsemiseen) myös Lohjan ilme tulee radikaalisti muuttumaan. Meidän on kaikkien mahduttava Lohjalle, niin uusien kuin vanhojen lohjalaisten. Varallisuus ja rakennusfirmojen etu ei saa ohittaa kuntalaisten tarpeita. Minä en siis kuulu niihin, jotka riemuitsevat isojen firmojen sunnitteluvarauksista, joiden tuloksena on vain ison rahan kerrostalo kaupungin parhaalla paikalla. Tulevien asuntomessujen suhteen oloni on odottava: pahoin pelkään, että aika ei tule riittämään messujen toteuttamiseksi vuonna 2021. Kantani messuihin on se, että joko kunnolla tai sitten ei ollenkaan. Aikaikkuna valitettavasti tuntuu perin ahtaalta, mikäli haluamme ne kunnon messut.

Luonto- ja ympäristökysymykset ovat myös lähellä sydäntäni. Pidän ulkoilusta luonnossa ja tämän suhteen Lohja onkin loistava asuinpaikka. Luonto on vastassa heti kotioven ulkopuolella. Edellä jo mainitsinkin uuden teknologian yritykset; näitä haluaisin houkutella aktiivisesti Lohjalle. Tässä yhdistyisivät kätevästi niin imago- kuin työllistymisnäkökulmatkin. Hauskuuden, luovuuden ja ennakkoluulottomuuden lisäksi Lohja voisi aivan hyvin olla laajalti tunnettu ympäristöystävällisyydestään. Tämä tarkoittaa myös kaupungin hankintapolitiikan uudelleenarvioimista: mieluummin läheltä ja laadukasta kuin kaukaa ja halvalla. Keskusta-alueella voitaisiin lähteä ennakkoluulottomasti kokeilemaan kävelykatua ja vaikkapa autottomia päiviä (esim. kerran kuussa). Lohja on lyhyiden välimatkojen kaupunki ja haluaisin tukea myös entistä enemmän lihasvoimin toteutettavaa liikkumista kaupunkikeskustan alueella. Keskustan saavutettavuutta reuna- ja kyläalueilta tulee helpottaa toimivan ja kattavan joukkoliikennejärjestelmän avulla. Tulevaisuudessa myös ns. tunnin juna tulee ehdottomasti olemaan yksi alueemme valtteja. Kuntapolitiikan yksi tärkeimpiä tehtäviä on kiinnittää huomiota terveysasioihin ja kuntalaisten jaksamiseen. Liikuntapalvelut- ja paikat ovat meillä hyvässä kunnossa, mutta aina on varaa parantaa. Laitetaan siis ennakkoluulottomasti paukkuja liikkumista ja terveyttä edistäviin ”tempauksiin!” Ja se kuuma peruna: Porlaa tulee kehitää etupäässä kaikkien kaupunkilaisten yhteisenä virkistysalueena ja alueen herkkä luonto huomioonottaen! Aurlahden aluetta lähtisin kehittämään enemmän kaupallisesta näkökulmasta: uusi ravintola- ja kahvilakokonaisuus, polttoaineen myyntipiste veneilijöille, tapahtumia ym. Muistetaan kuitenkin, että Aurlahti on pohjimmiltaan kaikille avoin virkistysalue ja sitäkin tulisi käsitellä tämä seikka huomioiden: kaiken kaupallistaminen ei aina ole se tavoitetila nro 1.

Luovuus. Huumori. Ennakkoluulottomuus. Uskallus. Yhteistyö. Visio. Idea. Kommunikaatio.

Nuo sanat liittyvät olennaisesti omaan persoonaani ja näiden sanojen kautta haluan hahmottaa myös omaa poliittista persoonaani. Ollaan rohkeita. Mennään eteenpäin ja otetaan pieni ihminen aina huomioon. Meistä pienistä se kaupunki ja lopulta koko maailmakin muodostuu.

Lopuksi haluan todeta, että pidätän itselläni oikeuden olla lupaamatta mitään. Ymmärrän poliittisen toiminnan realiteetit ja yksittäisen ihmisen osan palana koneistoa. Politiikka vaatii kokonaisuuksien hahmottamista ja yhteistyötaitoja. Yleensä laiha kompromissi odottaa oven takana. Joku pieni asia voi sitten olla se ”suuri voitto” vuosien työn aikana.

Mutta sen lupaan, että persoonallani teen työtä parhaiksi uskomieni tavoitteiden eteen. Maailmankuvastani en tingi pätkääkään. Se voi joskus vaatia myös ryhmäpäätöksistä lipeämistä, mutta se on demokratiaa.

#90 #vasemmisto #liberte #egalite #fraternite

 

 

Blogi

Kolmas artikkeli

Tähän osaan voit kirjoittaa vaalikampanjan aikana kirjoituksia ajankohtaisemmista aiheista tai voit esimerkiksi kuvata tarkemmin ajatuksiasi vaaliteemoistasi tai muista ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä. Kirjoitukset voivat käsitellä niin oman kotikuntasi asioita, valtakunnallista politiikkaa tai jopa kansainvälistä politiikkaa jne.

Toinen artikkeli

Hyvän blogikirjoituksen ohjeita: 1) Hyvä, kuvaava ja lukemaan innostava otsikko 2) Johdanto tai tiivistelmä, jossa kerrot, mitä kirjoitus käsittelee 3) Käytä kappalejakoa ja väliotsikoita, jotta tekstistä tulee selkeämmin luettava 4) Pidä kirjoitus tarpeeksi lyhyenä ja kevyenä lukea. Tällöin se  luetaan todennäköisemmin. 5) Hyvässä blogikirjoituksessa on usein käytetty listoja, alaotsikoita, taulukoita ja kuvia selventämään asiaa 6) …

Moikka maailma!

Järjestelmässä voi luoda sivuja ja artikkeleita. Tämä on artikkeli. Artikkeleista voi listata kätevästi niiden kategorian perusteella. Oletuskategoria sivustollasi on blogi. Voit listata blogi kategorian artikkelit blogi linkin alle seuraamalla ohjeita. Tämä on ensimmäinen artikkelisi. Muokkaa sitä tai poista se, ja aloita kirjoittaminen!

Yhteystiedot

 

Niko Mikkonen
puh. 050 537 2905
niko.mikkonen@lohja.fi