Etusivu

Pekka Heikkinen

pekka.v.heikkinen(at)gmail.com

olen facebookissa

 

Olen tehnyt yli 35 vuoden työuran kuntien talousjohdon ja -ohjauksen. Jäin eläkkeelle  viime syksynä Espoon taloussuunnittelujohtajan virasta. Olen Vasemmiston ehdokkaana valtuustoon kevään vaaleissa. Yhdistys on valinnut minut ehdokkaakseen Tuusulan pormestariksi.

 

 

 

Minä

Tulin Tuusulaan Savosta vuoden 1991 alussa hoitamaan kunnan talousjohtajan tehtäviä. Pestin pituus oli 12,5 vuotta ja siihen mahtui monenlaista: 1990-luvun alun lama iski Tuusulaan erityisen rankasti, koska kunnan verotulot putosivat toistakymmentä prosenttia samanaikaisesti kun suuret koulu-, päivähoito-  ja terveyspalvelujen investoinnit olivat täydessä käynnissä. Ne oli kuitenkin järkevää tehdä, koska kunnan asukasluku oli vahvassa ja pitkään jatkuneessa kasvussa. Laman jälkeen talous saatiin hyvään kuntoon ja kun vuonna 2003 lähdin seuraaviin töihin Järvenpäähän oli Tuusula velaton.

Työskentelin Järvenpään talousjohtajana vuoden 2008 puoliväliin ja sen jälkeen Espoon taloussuunnittelujohtajana eläkkeelle jäämiseeni saakka, eli viime vuoden heinäkuun loppuun. Työkokemukseni perusteella tunnen hyvin Keski-Uudenmaan kuntien sekä PKS-kaupunkien asioita ja tunnen kohtuullisen paljon alueen kuntien sekä valtion toiminta- ja talousohjauksen henkilöitä. Olen ollut työnantajakuntieni edustajana useissa kuntien toiminnan kehittämishankkeissa Uudellamaalla ja osallistun tähän kehittämistyöhön talkoopohjalta edelleen.

Minulla on kolme tutkintoa: Valmistuin merkonomiksi alle 18-vuotiaana ja tein armeijan jälkeen  kuutisen vuotta töitä LVI-alalla. Tampereen yliopistossa suoritin ensin alemman, hallintovirkamiestutkinnon ja sen jälkeen valmistuin hallintotieteiden maisteriksi vuonna 1981. Pääaineeni olivat hallinnollinen laskentatoimi sekä julkisoikeus, minkä lisäksi sosiologian ja kansantaloustieteen opintoni olivat varsin laajat. Korkeakouluopintojen loppuvaiheessa aloitin työt Hämeenlinnan keskussairaalan kuntainliitossa ja ne jatkuivat eri työnantajien palveluksessa yhtäjaksoisesti yli 35 vuotta.

Olin 1970 ja 80 -luvuilla aktiivisesti mukanaVasemmistoliiton ja sen edeltäjien perusjärjestötyössä.  Kuntatyöhön siirtyessäni tämä puoli on jäänyt vähemmälle ja olen ollut pitkään esteellinen osallistumaan esimerkiksi valtuustovaaleihin. Olen kuitenkin käynyt ja käyn pyydettäessä edelleen luennoimassa kuntapäättäjille kuntataloudesta.  Kutsuja on tullut kaikista puolueista. Tällä hetkellä kuulun Vasemmistoliiton edustajana Kuntien takauskeskuksen valtuuskuntaan sekä Palkansaajasäätiön hallitukseen ja sijoitustoimikuntaan. Olen Tuusulan vasemmiston 1. varavaltuutettu sekä kuntakehityslautakunnan jäsen.

Olen 65-vuotias ja asun Riihikalliossa vaimoni ja Kallekissan kanssa. Olen toisessa avioliitossa ja meillä on yhteensä viisi aikuista lasta sekä yksi lapsenlapsi.  Vietämme paljon vapaa-aikaa Etelä-Savossa, jossa hoidan aikanaan äidiltäni ostamaani metsätilaa.  Kalastaminen, marjastaminen ja sienestäminen sekä matkustaminen  ovat yhteisiä harrastuksiamme. Luen paljon ja harrastan jonkinverran musiikin kuuntelua. Olen myös kuulunut elämäni aikana lukuisiin kuoroihin, se harrastus on tällä hetkellä jäähyllä. Olen vuoden 2000 jälkeen ollut muutamaa pakollista taukoa lukuunottamatta Pekka Halosen Seura ry:n hallinnossa, puheenjohtajana lähes kymmenen vuotta ja tällä hetkellä varapuheenjohtajana.

 

 

 

Kuntavaalit 2017

Olen lupautunut pormestariehdokkaaksi ja teen työtä sen puolesta, että Tuusulan hyvä kehitys ja tuusulalaisten palvelutarpeet voidaan turvata uuteen johtamistavan käyttöönoton jälkeen. Haluan korostaa sitä, että poliittisen johtamisen ja palkatun henkilökunnan yhteyspinta on säilytettävä selkeänä:  Poliittiset johtajat määrittelevät strategian ja tavoitteet ja ohjaavat kuntaa niiden kautta.  Palkattu ammattihenkilökunta hoitaa tehtävänsä asetettujen tavoitteiden pohjalta ja raportoi onnistumisesta sovitulla tavalla.  Poliittinen johdon ja palkatun johdon välille rakennetaan hyvä luottamus ja arvostus.

Toinen tavoitteeni on tukea sitä, että sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen tuusulalaisten palvelut säilyvät vähintään nykytasoisina. Tuusulassakin uudistuksen eteneminen merkitsee, että suuri osa kunnan henkilöstöstä siirtyy uusien työnantajien palvelukseen ja nämä siirrot on valmisteltava ja toteutettava niin, että henkilöstön hyvä työmotivaatio säilyy ja ihmiset lähtevät mielellään uusiin tehtäviin.  Suomella ei ole varaa siihen, että soteuudistuksen takia ammattilaiset lähtevät ennenaikaisesti eläkkeelle tai hakeutuvat muihin töihin.

Kolmas tavoitteeni on, että Tuusula aloittaa heti vaalikauden alussa neuvottelut Järvenpään kanssa kuntaliitoksesta.  Mikäli muut naapurikunnat haluavat nyt tai myöhemmin mukaan, mutta käsitykseni mukaan kahden kunnan liitos aluksi olisi helpoin toteuttaa.  Sen seurauksena Keski-Uudellemaalle tulisi 80 000:n asukkaan vahva kaupunki, joka lähivuosina kasvaisiksi Suomen kymmenenneksi suurimmaksi kunnaksi.  Sen painoarvo olisi Uudellamaalla selvästi suurempi kuin yhdenkään muun kehyskunnan.  Myös peruspalvelujen palveluverkot olisi taloudellisempaa toteuttaa ja ylläpitää, mikäli kuntarajoja ei olisi.

 

Tuen myös Vasemmistoliiton yhteisiä vaalitavoitteita, joista voit lukea alla olevista linkeistä:

Hyvät sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille: http://www.vasemmisto.fi/kuntavaalit-2017/hyvat-sosiaali-terveyspalvelut-kaikille/

Maailman parhaat koulut ja varhaiskasvatus kaikille
http://www.vasemmisto.fi/kuntavaalit-2017/maailman-parhaat-koulut-varhaiskasvatus-kaikille/

Kohtuuhintainen asuminen ja hyvä ympäristö
http://www.vasemmisto.fi/kuntavaalit-2017/kohtuuhintainen-asuminen-hyva-ymparisto/

Parempi työllisyys ja hyvät työehdot
http://www.vasemmisto.fi/kuntavaalit-2017/parempi-tyollisyys-hyvat-tyoehdot/

Blogi

Maapolitiikasta ja sisälukutaidosta

Vesa Lundberg vastasi tämän päivän Keski-Uusimaassa eilen julkaisemaani kirjoitukseen, epäili sisälukutaitoani ja piti mielipiteitäni maan lunastamisesta kunnalle sairaana populismina. Lundberg kuvasi lehdessä jotain lähiaikoina tehtyjä maakauppoja seuraavasti: ”Kunnan edustaja aloitti kertomalla mielestään sopivan hinnan, myyjän sanoessa sen olevan liian vähän, myyjä jatkoi kertomalla, että maat sitten lunastetaan. Näissä kaikissa tapauksissa päästiin (hyviin) kauppoihin, kun neuvottelijaa …

Tuusulan viides keskus?

Kuntavaaliehdokas Vesa Lundberg (kok) kirjoittaa ihmeellistä tekstiä 2.4. Keski-Uusimaassa. Hän varoittelee viidennen kuntakeskuksen perustamisesta Rykmentinpuistoon ja ehdottaa tilalle Hyrylän vanhan keskustan rakentamista kuntoon sekä lisäämään omakotitonttikaavoitusta ja sallimaan lisää rakentamista haja-asutusalueelle. Vesa Lundberg näyttää unohtaneen että hänen itsensä sekä puolueensa kokoomuksen myötävaikutuksella kuntakehityslautakunta on valmistellut ja valtuusto hyväksynyt asemakaavoja ja muita hankkeita Rykmentinpuiston alueelle ja …

Valmiudet pormestarin tehtävään

Tuusulan keskiryhmän puheenjohtaja Kirsi Viitanen haastoi perjantain 19.3.2017 Keski-Uusimaa -lehdessä pormestarikisaan lähtevät ilmoittamaan omat johtamisen taustansa ja koulutuksensa kuntalaisille. Toivottavasti isot valtuustoryhmät julkistavat omat ehdokkaansa ja heidän osaamisensa mahdollisimman pian. Tässä omat tietoni: Johtamiskokemus – esiemies- ja johtamistehtävissä ajanjaksolla 1981-2016 kahdessa kuntayhtymässä ja kuudessa eri peruskunnassa – Suonenjoen kaupunginkamreeri 1986-1990, johtoryhmän jäsen – Tuusulan talousjohtaja …