Hyvä kiertää

Eilen illalla työpäivän päätyttyä hämärässä tuli vastaan mies, kun olin varikolta lähdössä. Mies on tuttu työtoveri vuosien takaa. Hän moikkasi.

”Moi Pena, päätettiin vaimon kanssa äänestää tänä vuonna Vasemmistoliittoa”, mies kertoi.

Ilahduin. ”Ai, mahtavaa, onpa kiva juttu”, vastasin.

Hän ei ollut kuitenkaan päässyt vielä asiaan, vaan paljasti sen nyt: ”Äänestettiin numeroa 397.”

Se oli mahtava tunne, meinasi tippa nousta silmiin. En ole tehnyt vaalityötä työpaikalla, eikä siellä vaalityötä voikaan tehdä. En tiennyt, että hän edes tietää, että olen ehdolla. Tämä tilanne tuli siksikin yllättäen.

Työpaikalla olen kyllä hoitanut pitkään työntekijöiden yhteisiä etuja ensin varikon luottamusmiehenä ja sitten koko yhtiön pääluottamusmiehenä. Sitä kautta olen tietysti hoitanut myös hänen etujaan. Olen tehnyt järjestötöitä ja vapaaehtoisuuteen pohjautuvia töitä vuosikausia. En ole laskenut vastikkeita työstä, en ole laskenut näiden töiden tunteja.

Oli liikuttava hetki ymmärtää, että tämä mies on nyt valmis luottamaan niin paljon meikäläiseen, että on valmis antamaan äänensä. Kunnan valtuustossa edustetaan kuntalaisia. Valtuutettujen tehtävänä on varmistaa, että kuntalaisia kohdellaan tasapuolisesti: yhteistä hyvää haluan ajaa sielläkin.

Kaiken yhteisen hyvän tekeminen kiertää takaisin. Olen auttanut muita, nyt sain luottamuksen osoituksen tältä mieheltä. On nöyrä olo. Sain häneltä vahvistusta ja uskoa siihen, että hyvää tekemällä saa hyvää takaisin, joskus yllättävästikin.