Aktiivinen, harrastava Jyväskylä!

Kaupungin tiloja, kuten kouluja, kirjastoja ja liikuntapaikkoja on ohjattava aktiivisesti monipuoliseen, matalan kynnyksen harrastustoimintaan. Monen puolueen ajama harrastustakuu ei saa jäädä miksikään tsemppihenkiseksi seurojen sanalliseksi kannustamiseksi. Kuntapolitiikassa on paljon keinoja edistää jokaisen mahdollisuutta harrastua ja osallistua yhteisöihin, ja tästä vähän muillekin mallia, miten.

Olen kampanjoidessani jutellut jyväskyläläisten nuorten kanssa. Heille on tosi tärkeää, että kaupungissa on nuorille mielekkäitä paikkoja, joissa olla. Yhdet viihtyvät koriskentällä tai jääkiekkokaukalossa, toiset nuorisotalolla ja kolmannet bänditiloissa. On tärkeää, että eri puolilla kaupunkia on monenlaisia paikkoja, joissa olla porukalla, nähdä kavereita ja tutustua uusiin.

Kunnan tiloja, kuten kouluja, kirjastoja ja liikuntapaikkoja, pitää ohjata aktiivisesti kuntalaisten käyttöön niin harrastus- kuin yhdistystoimintaankin. Kaiken ikäisten erilaiset kerhot, bänditilat, kuorot, tanssiryhmät, koripallokentät, uimarannat, kirjastot satutunteineen, sählyvuorot, kylätalot ja nuorisotilat tuovat alueen ihmisiä yhteen. Tiloihin ja harrastuksiin voidaan palkata ohjaajia ja vahtimestareita. Hyvinvoiva ihminen on terveempi, joten kunnan kiireisen lääkärin ylityökorvaukset voidaan siirtää vaikkapa vapaa-ajanohjaajan palkkaan. Pienellä panoksella voidaan edistää monien yksilöiden hyvinvointia ja luoda yhteisöllisyyttä kasvavaan kaupunkiin.

Yhdistyksissä, seuroissa ja järjestöissä vapaaehtoiset pyörittävät toimintaa, joten kunnan usein ei tarvitse kuin antaa käyttökelpoiset tilat tarvitsijoiden käyttöön. Joka kolmas suomalainen tekee vapaaehtoistyötä, joten tuetaan sitä!

Tiedämme kaikki, että liikunta on tosi tärkeää ja terveellistä. Kun liikuntapaikat, kuten lenkkipolut, ladut tai sählyjengi ovat lähellä, on liikunta useimpien saavutettavissa. Kouluja on rakennettava ja peruskorjattava niin, että liikuntasalit soveltuvat monipuoliseen iltakäyttöön kuntalaisille. Toivoisin jokaisella Jyväskylän koululla pyörivän ilta-aikaan niin lasten, nuorten kuin keski-ikäistenkin höntsäporukoita, jossa voidaan porukalla liikkua, kisailla ja pukuhuoneessa vaikka ohimennen puolittaa huolet.

Kuvituskuvana poroteokseni keskeneräisenä. Esimerkiksi kuviskerhot voisivat hyödyntää koulujen kuvisluokkia!